Zupa kalafiorowa
Dziś proponuję Wam moi drodzy jedną z moich ulubionych zup. Za nim przejdę do przygotowania chcę przekazać Wam troszkę informacji na temat tego wspaniałego warzywka:)
Kalafior, choć niepozorny, jest jednym z bardziej wartościowych
warzyw. Jest zasadotwórczy. Stanowi źródło witaminy A, C, K, a także
witamin z grupy B (przede wszystkim niacyny). Kalafior to także
skarbnica mikro- i makroelementów: wapnia, żelaza, cynku, fluoru, sodu,
magnezu, potasu. W kalafiorze stwierdzono także obecność związku o
nazwie sulforafan, który pobudza enzymy o działaniu przeciwnowotworowym i
dodatkowo zwalcza bakterie Halicobacter pylori. Zawiera również kwas
nikotynowy, pantotenowy oraz olejki eteryczne, które odpowiadają za
charakterystyczny zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela
się siarka. Najwięcej składników odżywczych zachowuje kalafior surowy
lub blanszowany.
Tak bogaty skład sprawia, że kalafior posiada liczne właściwości
zdrowotne m.in.:
wspomaga układ odpornościowy;
wykazuje działanie przeciwnowotworowe;
usprawnia pracę wątroby;
korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego;
chroni przed reumatyzmem.
Kalafior jest pomocny w leczeniu schorzeń śluzówki żołądka i jelit.
Zalecany jest rekonwalescentom, osobom cierpiącym na choroby układu
krążenia i trawiennego.
A teraz przygotowanie i wykonanie.
Przygotowanie:
- kalafior
- biała część pora
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- 1/2 szklanki mleka
- sól /pieprz
- ziele angielskie
1. Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, to samo zrób z porem i podziel na mniejsze kawałki. Wszystko razem włóż do garnka zalej wodą tak aby była pokrywała warzywa, gotuj do zmięknięcia warzyw ok 20 min.
2. Po ugotowaniu warzyw należy wyjąć je z wody i z blenderować.
3. Następnie do rozdrobnionych warzyw dodaj ok 2 szklanek wywaru, w którym gotowaliśmy warzywa. Wymieszaj wszystko, przypraw do smaku, dodaj mleko i oliwę z oliwek, udekoruj to np dodając 1 łyżkę gęstego jogurtu, listkiem natki pietruszki oraz odrobiną zmielonej słodkiej papryki i gotowe :)
4. Możesz tę zupę podawać np. z grzankami ja uwielbiam te z pomidorami i oregano:)
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz