piątek, 18 października 2013

Zupa kalafiorowa


Dziś proponuję Wam moi drodzy jedną z moich ulubionych zup. Za nim przejdę do przygotowania chcę przekazać Wam troszkę informacji na temat tego wspaniałego warzywka:)

Kalafior, choć niepozorny, jest jednym z bardziej wartościowych warzyw. Jest zasadotwórczy. Stanowi źródło witaminy A, C, K, a także witamin z grupy B (przede wszystkim niacyny). Kalafior to także skarbnica mikro- i makroelementów: wapnia, żelaza, cynku, fluoru, sodu, magnezu, potasu. W kalafiorze stwierdzono także obecność związku o nazwie sulforafan, który pobudza enzymy o działaniu przeciwnowotworowym i dodatkowo zwalcza bakterie Halicobacter pylori. Zawiera również kwas nikotynowy, pantotenowy oraz olejki eteryczne, które odpowiadają za charakterystyczny zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka. Najwięcej składników odżywczych zachowuje kalafior surowy lub blanszowany.
Tak bogaty skład sprawia, że kalafior posiada liczne właściwości zdrowotne m.in.: wspomaga układ odpornościowy; wykazuje działanie przeciwnowotworowe; usprawnia pracę wątroby; korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego; chroni przed reumatyzmem. Kalafior jest pomocny w leczeniu schorzeń śluzówki żołądka i jelit. Zalecany jest rekonwalescentom, osobom cierpiącym na choroby układu krążenia i trawiennego.

A teraz przygotowanie i wykonanie.
Zapraszam:)


Przygotowanie:
 

  • kalafior
  • biała część pora
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól /pieprz
  • ziele angielskie  

1. Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, to samo zrób z porem i podziel na mniejsze kawałki. Wszystko razem włóż do garnka zalej wodą tak aby była pokrywała warzywa, gotuj do zmięknięcia warzyw ok 20 min.


2. Po ugotowaniu warzyw należy wyjąć je z wody i z blenderować.


3. Następnie do rozdrobnionych warzyw dodaj ok 2 szklanek wywaru, w którym gotowaliśmy warzywa. Wymieszaj wszystko, przypraw do smaku, dodaj mleko i oliwę z oliwek, udekoruj to np dodając 1 łyżkę gęstego jogurtu, listkiem natki pietruszki oraz odrobiną zmielonej słodkiej papryki i gotowe :)







4. Możesz tę zupę podawać np. z grzankami ja uwielbiam te z pomidorami i oregano:)







SMACZNEGO:)

Brak komentarzy :