Tarta z rabarbarem
Do przygotowania potrzebujesz:
Ciasto kruche:
-180 g mąki orkiszowej
-90g masła
-2/3 łyżeczki soli
-1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
-450 g pokrojonego w kawałki rabarbaru
- 1,5 wydrążona laska wanilii
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 50-75 ml wody
-1 jabłko pokrojone w ósemki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto po czym włożyć je na 20 min do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować, przełożyć na formę do tarty ,nakłuć widelcem i piec ok 15 min w temp 180 stopni.
Rabarbar włożyć do rondelka, dodać
wodę, wanilię i cukier. Podgrzewać na małym ogniu do momentu, kiedy
rabarbar rozpadnie się, a płyn odparuje.
Na patelni stopić masło, ułożyć kawałki jabłek, posypać cukrem i smażyć z obu stron, aż nabiorą złotej barwy.
Na
ostudzone ciasto kruche nałożyć pulpę z rabarbaru, a następnie jabłka.
Każdy kawałek jabłka delikatnie wcisnąć w rabarbarową masę. Wstawić do
piekarnika na 10 minut. Po ostudzeniu położyć plastry truskawek oraz
posypać cukrem pudrem.
Smacznego
2 komentarze :
pysznie wygląda:)
I pysznie smakuje, osobiście nie przepadam za rabarbarem ale w formie tarty i z tymi jabłkami uwielbiam . Wskazówka nie należy przesadzać z solą do ciasta kruchego lepiej dać mniej niż za dużo.:)
Polecam gorąco ten przepis i życzę smacznego:)
Prześlij komentarz