Pomidory z mieszanką kiełków
Składniki na 2 porcje ( 1 porcja zawiera 73 kcal)
Do przygotowania potrzebujesz:
- 1 opak. mieszanki kiełków na patelnię
-1 ząbek czosnku
- 4 pomidory
- garść liści świeżej bazylii
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka octu balsamicznego
-1 łyżeczka soku z cytryny
-sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełki razem z czosnkiem podsmaż
przez ok 5 min na patelni z odrobiną oliwy. Odstaw do ostudzenia.
-
W filiżance połącz ocet balsamiczny, sok z cytryny i troszkę soli.
Wymieszaj i wlewaj po troszku oliwę, ucierając aż sos zgęstnieje.
-
Pomidory umyj ,pokrój na ćwiartki . Ułóż na talerzu, posyp obficie
umytymi i wysuszonymi listkami bazylii oraz zimnymi kiełkami. Całość
skrop sosem. Można podawać z grzankami.
1 komentarz :
Teraz pomidorki smakują najlepiej, trzeba korzystać :)
Prześlij komentarz