Smaczne, łatwe i kolorowe szaszłyki
Camembert – miękki ser podpuszczkowy.
Oryginalny camembert jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. W procesie dojrzewania dzięki grzybom pleśni z gatunku Penicillium camemberti
pokrywa się charakterystyczną białawą pleśnią. Prawidłowo camembert powinien być formowany w krążki o masie ok. 250 g i pakowany w papier i pudełko.Oryginalny camembert jada się zawsze świeży (maksimum tydzień od daty
produkcji). Powinien być sprężysty przy lekkim naciskaniu, mieć wewnątrz
barwę kremową (a nie żółtą) i fakturę porowatą, bez nacieków. Nacieki,
ostry zapach zgnilizny i żółta barwa świadczy o tym, że ser się popsuł i
zasadniczo nie nadaje się już do spożycia. Ten typ serów ze względu na dużą zawartość tłuszczu jest produktem wysokokalorycznym dlatego też należy spożywać go z umiarem.
Ser ten jest dobrym źródłem witamin z grupy B w szczególności B2, B5, B6, B9
Do ich przygotowania potrzebujesz:
- 5 sztuk pomidorków koktajlowych
- 10 sztuk oliwek zielonych
- 2,5 plastra szynki z kurczaka
- 2 liście sałaty
- 1/2 krążka sera pleśniowego Camembert
- wykałaczki
1. ser pleśniowy kroimy w trójkąty
2. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół
3. Liście sałaty na kroimy na szerokość ok 2,5 cm
4. Na wykałaczki nadziewamy kolejno połówkę pomidora koktajlowego, ser Camembert, oliwkę zieloną, 1/2 plaster szynki w środek plastra wkładamy kawałek liścia sałaty, następnie ser Camembert, połówkę pomidora koktajlowego i na koniec oliwkę
SMACZNEGO
Wartość odżywcza na 1 szaszłyk (46g):
- 54 kcal
- 3,26 g białka
- 4,28 g tłuszczu
- 0,98 g węglowodanów
- 0,4 g błonnika
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz