wtorek, 7 maja 2013

Smaczne, łatwe i kolorowe szaszłyki

Camembert – miękki ser podpuszczkowy.
Oryginalny camembert jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. W procesie dojrzewania dzięki grzybom pleśni z gatunku Penicillium camemberti pokrywa się charakterystyczną białawą pleśnią. Prawidłowo camembert powinien być formowany w krążki o masie ok. 250 g i pakowany w papier i pudełko.Oryginalny camembert jada się zawsze świeży (maksimum tydzień od daty produkcji). Powinien być sprężysty przy lekkim naciskaniu, mieć wewnątrz barwę kremową (a nie żółtą) i fakturę porowatą, bez nacieków. Nacieki, ostry zapach zgnilizny i żółta barwa świadczy o tym, że ser się popsuł i zasadniczo nie nadaje się już do spożycia. Ten typ serów ze względu na dużą zawartość tłuszczu jest produktem wysokokalorycznym dlatego też należy spożywać go z umiarem.
Ser ten jest dobrym źródłem witamin z grupy B w szczególności B2, B5, B6, B9





Do ich  przygotowania potrzebujesz:

  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 10 sztuk oliwek zielonych
  • 2,5 plastra szynki z kurczaka
  • 2 liście sałaty
  • 1/2 krążka sera pleśniowego Camembert 
  •  wykałaczki 


1. ser pleśniowy kroimy w trójkąty


2. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół


3. Liście sałaty na kroimy na szerokość ok 2,5 cm 

 
4. Na wykałaczki nadziewamy kolejno połówkę pomidora koktajlowego, ser Camembert, oliwkę zieloną, 1/2 plaster szynki w środek  plastra wkładamy kawałek liścia sałaty, następnie ser Camembert, połówkę pomidora koktajlowego i na koniec oliwkę




SMACZNEGO

Wartość odżywcza na 1 szaszłyk (46g):
  • 54 kcal
  • 3,26 g białka
  • 4,28 g tłuszczu
  • 0,98 g węglowodanów
  • 0,4 g błonnika

 

  
 

Brak komentarzy :