poniedziałek, 6 maja 2013

     Budyniowo - owocowa rozkosz

 Do przygotowania tego deseru potrzebujesz:

Spód
  • 8 płaskie łyżki otrębów owsianych
  • 220 ml jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu  


  • Masa budyniowa:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1,5 łyżeczki ksylitolu
  • 1 i 3/4 szklanki mleka 2% tłuszczu


Galaretka z owocami:






Wykonanie:

1.Składniki na spód dokładnie ze sobą mieszamy, wlewamy do formy i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C., aż się zarumieni. Ja spód upiekłam w tortownicy o średnicy 19 cm.  


2.Następnie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, nieznacznie zmniejszając ilość mleka i cukier zastępując ksylitolem. Gorący budyń wykładamy na ostudzony spód i odstawiamy do lodówki na około godzinę.


3. Na budyniu układam plasterki pomarańczy i lekko skrzepłą galaretkę.







Wartość odżywcza na całe ciasto 965 g i na 150g:

555,7 kcal / 86,4 kcal 
30,79 g białka / 4,8 g białka
10,78 g tłuszczu / 1,7 g tłuszczu
86,88 g węglowodanów / 13,5 g węglowodanów
14,2 g błonnika / 2,2 g błonnika

Brak komentarzy :