Budyniowo - owocowa rozkosz
Do przygotowania tego deseru potrzebujesz:
Spód
- 8 płaskie łyżki otrębów owsianych
- 220 ml jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ksylitolu
- Masa budyniowa:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1,5 łyżeczki ksylitolu
- 1 i 3/4 szklanki mleka 2% tłuszczu
Galaretka z owocami:
Wykonanie:
1.Składniki
na spód dokładnie ze sobą mieszamy, wlewamy do formy i pieczemy około
20 minut w 180 stopniach C., aż się zarumieni. Ja spód upiekłam w tortownicy o
średnicy 19 cm.
2.Następnie
gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, nieznacznie zmniejszając ilość
mleka i cukier zastępując ksylitolem. Gorący budyń wykładamy na ostudzony spód
i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
3. Na budyniu układam plasterki pomarańczy i lekko skrzepłą galaretkę.
Wartość odżywcza na całe ciasto 965 g i na 150g:
555,7 kcal / 86,4 kcal
30,79 g białka / 4,8 g białka
10,78 g tłuszczu / 1,7 g tłuszczu
86,88 g węglowodanów / 13,5 g węglowodanów
14,2 g błonnika / 2,2 g błonnika
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz