środa, 5 lutego 2014

Chrupiące jabłuszka czyli
chipsy jabłkowo-cynamonowe




Chipsy jabłkowo - cynamonowe są bardzo dobrą przekąską dla wszystkich począwszy od małych dzieci, młodzież i osoby dorosłe. Przekąska ta jest bardzo łatwa do przygotowania , możecie ją robić razem ze swymi małymi pociechami :) 
Jabłka są jednym z najpowszechniej spożywanych  owoców w Polsce dane ARR z 2012r podają, iż spożycie tych owoców wynosiło 37%. 
Jabłka zawierają ok. 83 % wody, a w pozostałej części niewielkie ilości białka, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, chinowy, bursztynowy i inne), cukry, w tym cukry proste: glukozę i fruktozę, błonnik, substancje pektynowe, witaminy i składniki mineralne, głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo.
Zawartość składników zależy od odmiany, dojrzałości jabłka, wielkości, a także podkładki, nawożenia, gleby, wieku drzewa i obfitości owocowania, cięcia i przebiegu pogody w danym roku. Na ogół odmiany wczesne zawierają mniej cukrów niż odmiany później dojrzewające. O smaku jabłek decyduje nie tylko zawartość cukrów i olejków eterycznych, ale też stosunek ilości cukrów do kwasów organicznych. Zawartość kwasu jabłkowego waha się w granicach 0,3 – 0,7 %, zawartość kwasu cytrynowego 0,1%, w mniejszych ilościach występują kwasy chinowy, izocytrynowy, bursztynowy, glikolowy. Kwasom organicznym przypisuje się duże znaczenie dietetyczne, ponieważ działają na organizm alkalizująco.
Błonnik wpływa korzystnie na perystaltykę jelit i obniża poziom cholesterolu we krwi, podobne działanie mają pektyny, które wiążą w układzie pokarmowym szkodliwe związki. 



Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie jabłek i cynamonu.

Jabłka po umyciu i osuszeniu kroimy w cienkie plasterki, układamy je na uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posypujemy cynamonem. Wstawiamy do piekarnika ustawionego na opcję termoobieg i suszymy je w temp 100 stopni przekładając plastry raz na jedną raz na drugą stronę co ok pół godziny. Jeśli nasze plastry będą już wysuszone wyjmujemy je z piekarnika :) Moje potrzebowały ok 3 godzin ale było warto tyle czekać :)








Brak komentarzy :