Chrupiące jabłuszka czyli
chipsy jabłkowo-cynamonowe
Chipsy jabłkowo - cynamonowe są bardzo dobrą przekąską dla wszystkich począwszy od małych dzieci, młodzież i osoby dorosłe. Przekąska ta jest bardzo łatwa do przygotowania , możecie ją robić razem ze swymi małymi pociechami :)
Jabłka są jednym z najpowszechniej spożywanych owoców w Polsce dane ARR z 2012r podają, iż spożycie tych owoców wynosiło 37%.
Jabłka zawierają ok. 83 % wody, a w pozostałej części
niewielkie ilości białka, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, chinowy,
bursztynowy i inne), cukry, w tym cukry proste: glukozę i fruktozę, błonnik,
substancje pektynowe, witaminy i składniki mineralne, głównie potas, fosfor,
wapń, sód, magnez i żelazo.
Zawartość składników zależy od odmiany, dojrzałości
jabłka, wielkości, a także podkładki, nawożenia, gleby, wieku drzewa i
obfitości owocowania, cięcia i przebiegu pogody w danym roku. Na ogół
odmiany wczesne zawierają mniej cukrów niż odmiany później dojrzewające. O
smaku jabłek decyduje nie tylko zawartość cukrów i olejków eterycznych, ale
też stosunek ilości cukrów do kwasów organicznych. Zawartość kwasu jabłkowego
waha się w granicach 0,3 – 0,7 %, zawartość kwasu cytrynowego 0,1%, w
mniejszych ilościach występują kwasy chinowy, izocytrynowy, bursztynowy,
glikolowy. Kwasom organicznym przypisuje się duże znaczenie dietetyczne,
ponieważ działają na organizm alkalizująco.
Błonnik wpływa korzystnie na perystaltykę jelit i
obniża poziom cholesterolu we krwi, podobne działanie mają pektyny, które
wiążą w układzie pokarmowym szkodliwe związki.
Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie jabłek i cynamonu.
Jabłka po umyciu i osuszeniu kroimy w cienkie plasterki, układamy je na uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posypujemy cynamonem. Wstawiamy do piekarnika ustawionego na opcję termoobieg i suszymy je w temp 100 stopni przekładając plastry raz na jedną raz na drugą stronę co ok pół godziny. Jeśli nasze plastry będą już wysuszone wyjmujemy je z piekarnika :) Moje potrzebowały ok 3 godzin ale było warto tyle czekać :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz