Sałatka z gruszką ,serem pleśniowym i szynką parmeńską.
Do przygotowania potrzebujesz:
- pół opakowania rukoli
- 1 duża gruszki
- 4-6 plasterków szynki parmeńskiej
- 1 ser brie
- garść orzechów włoskich
- miód
- łyżeczka masła
- 1/3 szklanki oleju z dyni
- 1/3 szklanki wody
- ocet balsamiczny
- Gruszkę myjemy, kroimy na pół, drylujemy i kroimy na ok. 0,5 cm plasterki.Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy gruszki oraz ok. łyżeczki miodu. Obsmażamy z obu stron do momentu, aż nabierze złote-brązowego koloru. Odstawiamy.
- Robimy sos – olej z dyni mieszamy z wodą i doprawiamy miodem oraz octem balsamicznym (jeśli wolimy sos bardziej słodki to dodajemy więcej miodu, jeśli mniej to więcej balsamico, generalnie sam olej z dyni jest tak niesamowicie aromatyczny, że pozostałe składniki można równie dobrze pominą).
- Na talerz wykładamy sałatę, następnie skarmelizowane gruszki, kawałki szynki. Posypujemy pokruszonym serem oraz orzechami (też można pokruszyć).
-
Polać przygotowanym wcześniej sosem.
Smacznego.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz