czwartek, 5 marca 2015

Płatki owsiane .... idealne na śniadanie i nie tylko...




Wszyscy wiemy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Po ośmiu godzinach głodówki, podczas której organizm zużywa energię na odbudowywanie i regenerację, ważne jest, by uzupełnić paliwo, na resztę dnia...

Płatki owsiane mogą być wykorzystane w kuchni na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy wprowadzasz płatki owsiane jako dodatek do innych potraw , czy też stosujesz je jako główny składnik diety i tak dostarczasz organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Dzięki płatkom owsianym możesz obniżyć poziom cholesterolu we krwi, usuniesz złogi tłuszczowe gromadzące się w ściankach naczyń krwionośnych, a także dostarczysz hormonów potrzebnych dla zachowania zdrowia i urody.
Owies jest bogaty w fitoestrogeny – hormony, których z upływem lat zaczyna brakować w kobiecym organizmie. Fitoestrogeny pomagają paniom zachować dłużej zdrowie i urodę. Płatki owsiane zawierają bardzo mało kalorii – w 100 gramach znajduje się około 60 kcal. Poza tym w płatkach znaleźć można błonnik, żelazo, cynk i potas. . Płatki owsiane wpływają też na stabilizację poziomu cukru we krwi oraz działają przeciwnowotworowo. Płatki, przez działanie zasadotwórcze, umożliwiają odkładanie się w organizmie szczawianów wapnia. Dlatego też płatki należy jeść z chudym mlekiem. Błonnik zawarty w płatkach owsianych zapewnia uczucie sytości na dłużej, pomaga opanować apetyt  i usprawnia pracę jelit. Płatki owsiane z mlekiem (lub jogurtem naturalnym) są źródłem witamin B6 i B1. Witamina B6 wpływa na pamięć i usprawnia koncentrację, a przez to sprzyja szybszej nauce. Witamina B1 zmniejsza zmęczenie i rozdrażnienie.
Wielu ludzi popełnia błąd i sięga po przetworzone i przepełnione cukrem płatki śniadaniowe, które dają gwałtowny skok energii, ale po godzinie nie ma już po nich śladu. Inni w ogóle nie jedzą śniadania i cierpią na deficyt energii w środkowej części dnia.

Obecnie produkowane są trzy klasy płatków:
  • płatki zwykłe - poddane najmniejszej obróbce hydrotermicznej, do przygotowania posiłku konieczne jest ich wcześniejsze ugotowanie
  • płatki owsiane górskie - o większym stopniu przetworzenia, w celu przygotowania do spożycia wystarczy je zagotować;
  • płatki owsiane błyskawiczne - gotowe do spożycia na zimno, odznaczają się niższą wilgotnością (poniżej 10%).

Wyróżnia się także płatki owsiane witaminizowane. Są one produkowane ze słodowanego ziarna owsa. W wyniku tego zabiegu wytwarza się nawet do 40 mg Wit. C na 100g płatków. Jednak ich produkcja jest niewielka ze względu na możliwość rozwoju pleśni w czasie słodowania.
Oprócz smakowych płatków "błyskawicznych", większość płatków owsianych jest naturalna i nie zawiera cukru, barwników, wzmacniaczy smaku ani konserwantów. Owies łatwo pochłania zanieczyszczenia z powietrza i wody, więc najlepiej unikać płatków, które nie są oznaczone jako organiczne. Jeśli chodzi o przyrządzanie płatków, masz do wyboru kilka opcji: możesz użyć mleka, wody,  albo mikstury pół na pół. Potrzebujesz więcej białka? Dodaj miarkę ulubionego białka serwatkowego. Jeśli chcesz żeby twoje płatki owsiane były słodkie, dodaj do nich łyżkę miodu albo syropu klonowego, natomiast cynamon doda wyjątkowego smaku jeśli swobodnie poprószysz nim gotową owsiankę. Możesz dodać świeże owoce, a nawet łyżkę dżemu, jeśli takie jest twoje życzenie. Możesz nawet dodawać płatki owsiane do proteinowych koktajli, pod warunkiem, że dokładnie zmiksujesz napój. Ugotowanie prawdziwej owsianki może potrwać nawet 10 minut więc jeśli ci się spieszy, może to stanowić problem. Jeśli naprawdę nie masz czasu, spróbuj namoczyć płatki przez noc – wtedy wystarczy je jedynie podgrzać rano, co nie potrwa dłużej niż dwie minuty.

Minusem jest to, że płatki owsiane zawierają gluten czyli białko, które znajduje się w większości zbóż. Niektóre firmy produkują płatki owsiane bez glutenu – może warto spróbować. 


Brak komentarzy :