poniedziałek, 9 marca 2015

Leśny mech - ciasto ze szpinakiem



W oryginalnym przepisie ciasto zawiera śmietanę i cukier - ja w swojej wersji proponuję wam zamianę na jogurt grecki i stewię.:)

            Składniki:
  • 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
  • 1  szkl. stewii
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml. jogurtu greckiego
  • 2 śmietan-fixy
  • aromat wanilinowy
  • owoce granatu do ozdoby

      Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody.
      Miksujemy jajka ze stewią, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.

     Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić je na talerzyku.



Do jogurtu dodać śmietan-fixy z aromatem wanilinowym i odrobiną stewii (do smaku).
        Na ciasto wyłożyć ubitą masę jogurtową, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata leciutko dociskając je dłonią.


       Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24x35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do 1,5  godziny. Będzie z tego pełna blacha pysznego ciasta:)






Smacznego:)

2 komentarze :

bryssska-Katarzyna Młynarczyk pisze...

cudne to ciasto, przymierzam się już od dawna do jego zrobienia;
www.magicznakuchnia.blox.pl

Unknown pisze...

Bardzo ciekawy przepis :) koniecznie muszę go wypróbować.
Zapraszam do siebie http://schabowyczymielony.blogspot.com/