środa, 24 kwietnia 2013

Naleśniki ze szpinakiem i twrogiem




Do ich przygotowania potrzebujesz:

Ciasto
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • szczypta soli

Farsz
  • 4-5 krążki mrożonego szpinaku
  • 150g twarogu chudego
  • szczypta soli



1. Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, wbijamy jajko, wlewamy mleko, dodajemy szczyptę soli, oliwy i miksujemy, aż powstanie puszysta masa (pojawią się pęcherzyki powietrza). Następnie z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni, z podanego przepisu wykonasz 3 naleśniki.



2. Następnie robimy farsz. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy szpinak, gdy nam troszkę odparuje z niego woda dodajemy twarożek i szczyptę soli i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.



3. Do dekoracji użyłam szczypiorku i bazylii. Na talerzu układamy wzdłuż szczypiorek na to kładziemy naleśnik a na niego farsz, zawijamy rulonik i związujemy szczypiorkiem a w środek wiązania wkładamy listek bazylii.








SMACZNEGO

Wartość odżywcza na 3 naleśniki :

  • 560 kcal
  • 57,8g białka
  • 18,95g tłuszczu
  • 40,65g węglowodanów
  • 5,7g błonnika


Brak komentarzy :