Naleśniki ze szpinakiem i twrogiem
Do ich przygotowania potrzebujesz:
Ciasto
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki mleka 2%
- szczypta soli
Farsz
- 4-5 krążki mrożonego szpinaku
- 150g twarogu chudego
- szczypta soli
1. Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, wbijamy jajko, wlewamy mleko, dodajemy szczyptę soli, oliwy i miksujemy, aż powstanie puszysta masa (pojawią się pęcherzyki powietrza). Następnie z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni, z podanego przepisu wykonasz 3 naleśniki.
2. Następnie robimy farsz. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy szpinak, gdy nam troszkę odparuje z niego woda dodajemy twarożek i szczyptę soli i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
3. Do dekoracji użyłam szczypiorku i bazylii. Na talerzu układamy wzdłuż szczypiorek na to kładziemy naleśnik a na niego farsz, zawijamy rulonik i związujemy szczypiorkiem a w środek wiązania wkładamy listek bazylii.
SMACZNEGO
Wartość odżywcza na 3 naleśniki :
- 560 kcal
- 57,8g białka
- 18,95g tłuszczu
- 40,65g węglowodanów
- 5,7g błonnika
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz