wtorek, 9 lipca 2013

Roladki bakłażanowe z pikantnym sosem pomidorowym


Do ich przygotowania potrzebujesz:
-1 mały bakłażan
-czosnek granulowany
-200g pomidorów z puszki
-4 papryczki chilii
-250g sera ricotta
-5 łyżek startego parmezanu
-garść liści bazylii
-2 łyżki oliwy
-sól
-czarny pieprz
  


Przygotowanie:
1.
W rondlu rozgrzać oliwę (jedną łyżkę), dodać czosnek i  chilli, zrumienić. Dodać pomidory z puszki, gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem

  2.

Bakłażana pokroić na cienkie plastry (ok. 3-4 mm), posmarować pozostałą oliwą z obu stron, delikatnie posolić i z grillować z obu stron.




3.
W misce połączyć ricottę z 4 łyżkami parmezanu, dodać posiekaną bazylię, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
 



 4.
Na każdy plasterek z grillowanego bakłażana nakładać po 2 łyżeczki przygotowanej pasty serowej, zrolować.

Podawać polane sosem pomidorowym, oprószone startym parmezanem i udekorowane gałązkami bazylii oraz  pieprzem. Smacznego!


 

Brak komentarzy :