Roladki bakłażanowe z pikantnym sosem pomidorowym
Do ich przygotowania potrzebujesz:
-1 mały bakłażan
-czosnek granulowany
-200g pomidorów z puszki
-4 papryczki chilii
-250g sera ricotta
-5 łyżek startego parmezanu
-garść liści bazylii
-2 łyżki oliwy
-sól
-czarny pieprz
-2 łyżki oliwy
-sól
-czarny pieprz
Przygotowanie:
1.
W rondlu rozgrzać oliwę (jedną łyżkę), dodać
czosnek i chilli, zrumienić. Dodać pomidory z puszki, gotować na małym
ogniu przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawić do smaku
solą i pieprzem
2.
Bakłażana pokroić na cienkie plastry (ok. 3-4 mm),
posmarować pozostałą oliwą z obu stron, delikatnie posolić i z grillować z obu
stron.
3.
W misce połączyć ricottę z 4 łyżkami parmezanu, dodać
posiekaną bazylię, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie
wymieszać.
4.
Na każdy plasterek z grillowanego bakłażana nakładać po
2 łyżeczki przygotowanej pasty serowej, zrolować.
Podawać polane sosem pomidorowym, oprószone startym
parmezanem i udekorowane gałązkami bazylii oraz
pieprzem. Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz