czwartek, 10 lipca 2014



Pomidory z mieszanką kiełków


Składniki na 2 porcje ( 1 porcja zawiera 73 kcal)

Do przygotowania potrzebujesz:

- 1 opak. mieszanki kiełków na patelnię
-1 ząbek czosnku
- 4 pomidory
- garść liści świeżej bazylii

Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka octu balsamicznego
-1 łyżeczka soku z cytryny
-sól pieprz do smaku 

Przygotowanie:

- Czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełki razem z czosnkiem  podsmaż przez ok 5 min na patelni z odrobiną oliwy. Odstaw do ostudzenia.

- W filiżance połącz ocet balsamiczny, sok z cytryny i troszkę soli. Wymieszaj i wlewaj po troszku oliwę, ucierając aż sos zgęstnieje.

- Pomidory umyj ,pokrój na ćwiartki . Ułóż na talerzu, posyp obficie umytymi i wysuszonymi listkami bazylii oraz zimnymi kiełkami. Całość skrop sosem. Można podawać z grzankami.

 









1 komentarz :

posmakujto! pisze...

Teraz pomidorki smakują najlepiej, trzeba korzystać :)