Leśny mech - ciasto ze szpinakiem
W oryginalnym przepisie ciasto zawiera śmietanę i cukier - ja w swojej wersji proponuję wam zamianę na jogurt grecki i stewię.:)
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
- 1 szkl. stewii
- 3 jajka
- 1 1/3 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml. jogurtu greckiego
- 2 śmietan-fixy
- aromat wanilinowy
- owoce granatu do ozdoby
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka ze stewią, wlewamy powoli
olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu
całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1
godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i
rozdrobnić je na talerzyku.
Do jogurtu dodać śmietan-fixy z aromatem wanilinowym i
odrobiną stewii (do smaku).
Na ciasto wyłożyć ubitą masę jogurtową,
posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata leciutko dociskając je
dłonią.
Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24x35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do 1,5 godziny. Będzie z tego pełna blacha pysznego ciasta:)
Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24x35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do 1,5 godziny. Będzie z tego pełna blacha pysznego ciasta:)
Smacznego:)
2 komentarze :
cudne to ciasto, przymierzam się już od dawna do jego zrobienia;
www.magicznakuchnia.blox.pl
Bardzo ciekawy przepis :) koniecznie muszę go wypróbować.
Zapraszam do siebie http://schabowyczymielony.blogspot.com/
Prześlij komentarz