czwartek, 20 marca 2014

Kebab slim



Witam was serdecznie, dziś pokażę, że fast - food też może być zdrowy.:)
Ale jak to zrobić?
Otóż to ...
W standardzie kebab podawany jest w pulchniutkiej bułce, mój jest w chlebku Lavash wykonanym z maki orkiszowej, a baraninę z tureckiego kebebu zamieniłam na pierś z kurczaka w nie typowej marynacie. Zamiast wysokokalorycznych sosów na bazie majonezu w moim kebabie pojawił się sos jogurtowo - czosnkowy. Ale co tu dużo pisać róbmy :)


Do przygotowania potrzebujesz:
mix sałat
pomidor
cebula
1połówkę piersi z kurczaka

Marynata:
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z 1/2 limonki
2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta papryki chili
3 łyżki kuminu
sól, pieprz

Chleb Lavash:
1 szkl maki orkiszowej lub pełnoziarnistej pszennej
1/8 szkl ciepłej wody
1 łyżka masła

Sos jogurtowo - czosnkowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
1 ząbek czosnku
1/2 ogórka
pieprz, sól, kumin

Zaczynamy od przygotowania marynaty wszystkie podane wyżej składniki mieszamy ze sobą i do tego dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. W tak zrobionej marynacie nasz kurczaczek musi poleżeć ok 1h w lodówce.


 

W międzyczasie robimy chlebek. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Przykrywamy ciasto ściereczką i czekamy 20 min po upływie tego czasu ciasto należy rozwałkować i smażyć na rozgrzanej patelni ( ale bez dodatku oliwy!!) najpierw z jednej a potem z drugiej strony.


 Kiedy nasz kurczak się marynuje a ciasto leżakuje :) zabieramy się do zrobienia pysznego sosu jogurtowo-czosnkowego. Należy ogórek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach troszeczkę go posolić w celu wyciągnięcia wody z niego i odcisnąć miąższ od wody. Do tego miąższu dodajemy jogurt,  pokrojony drobno ząbek czosnku, sól pieprz oraz kumin.



Kiedy mamy już wszystko przygotowane należy kurczaka usmażyć.



Na przygotowanym chlebku układamy kolejno sos, mix sałat kurczaka, oraz dowolne warzywa u mnie pomidor i cebula .:)




Smacznego:)

Brak komentarzy :