Cieciorka
Znana również jako ciecierzyca jest bardzo popularna w kuchni krajów
basenu Morza Śródziemnego. Smaczna, zdrowa i sycąca, bogata w minerały i
białko.
Cieciorka ma bardzo wiele właściwości:
- działanie przeciwbólowe (łagodzi bóle głowy oraz gardła)
- wspomaganie trawienia (w tym celu przydatny jest napar z liści ciecierzycy)
- leczenie zwichnięć (okłady z liści ciecierzycy)
- podnoszenie odporności organizmu (eliminacja niedoborów witamin i minerałów)
- pozytywny wpływ na stan skóry i włosów (ze względu na dużą zawartość cynku oraz witaminy B6)
- pomoc w obniżeniu cholesterolu we krwi (ze względu na dużą zawartość tłuszczy nienasyconych)
- pomoc w leczeniu wrażliwości na insulinę i cukrzycę (ze względu na dużą zawartość błonnika)
Oprócz swoich właściwości jest źródłem :
- fosfor
- potas
- cynk
- witamina B9 oraz witamina B6
- żelazo
- magnez
Jak ją przygotować:
Suszone nasiona cieciorki
należy najpierw namoczyć przez około 10 godzin (na noc) w zimnej
wodzie, po czym gotować przez 1-2 godzin sprawdzając twardość. Jeśli
chcemy dodać sól, należy zrobić to pod koniec gotowania. W przeciwnym
wypadku znacznie spowolni się proces wchłaniania wody. Czas gotowania
można też znacznie skrócić, stosując szybkowar. Wówczas zajmie to nam
jedynie 8-10 min, a ponadto krótsza obróbka termiczna pozwoli na zachowanie większej ilości witamin.
Tak więc jedzmy cieciorkę :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz