czwartek, 6 marca 2014

Tagliatelle z łososiem



Tłuste ryby morskie, do których zaliczamy łososia są bogate w unikalne niezbędne kwasy tłuszczowe. Kwasy te odgrywają istotną rolę w profilaktyce miażdżycy, poprawiają funkcjonowanie mózgu, wzroku, zmniejszają ryzyko występowania nowotworów, wpływają korzystnie na poziom cholesterolu, nadciśnienie tętnicze i krzepliwość. Ryby stanowią także cenne źródło składników mineralnych takich,  jak miedź i jod. Są bogate także w witaminy A i D. Zaleca się spożywanie ryb, zwłaszcza morskich, przynajmniej 2 - 3 razy w tygodniu.

A teraz zapraszam do gotowania:)

Do dzisiejszej potrawy potrzebujesz:

-1 opakowanie makaronu tagliatelle
-200 g filetów z łososia
- kilka różyczek brokuła
- 1,5 szkl gęstego jogurtu naturalnego
-125 ml białego wytrawnego wina
-1 ząbek czosnku
-2 łyżki masła
-1 łyżka oliwy z oliwek
-sól i pieprz


 Wykonaie:

1. Czosnek drobno siekamy 
2. Filet płuczemy ,osuszamy i kroimy w kostkę
3.W rondelku rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy lekko czosnek
4. Następnie dodajemy pokrojonego łososia, a kiedy się zarumieni podlewamy go winem, gotujemy na dość dużym ogniu aby alkohol wyparował, po czym dodajemy jogurt, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zmniejszamy ogień i mieszamy aż sos lekko zgęstnieje.
5. Brokuł dzielimy na małe różyczki, myjemy i albo gotujemy albo sparzamy wrzątkiem ja lubię brokuły chrupkie więc tylko je sparzam.
5. Gotowy sos mieszamy z makaronem, ugotowanym al'dente .









SMACZNEGO:)

Brak komentarzy :