Orzechowe batoniki
3 razy bez mąki, cukru, tłuszczu
Dziś propozycja na batoniki orzechowe, dla wszystkich są zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Nie musicie kupować waszym pociechom batonów ,w których jest wiele ulepszaczy i dodatków. Proponuję wam swoje batoniki, są wyśmienite miękkie a co najważniejsze nie trzeba do nich dodawać mąki, cukru ani tłuszczu.
Do wykonania potrzebujesz:
- 300 g mieszanych orzechów ( u mnie 200 g arachidowych, 100 g nerkowców)
- garść rodzynek
- 100 g płatków migdałowych
- 1 jajo
-1 białko jaja
- ok 3 łyżek miodu
Wykonanie:
1. Orzechy posiekaj, wymieszaj w misce posiekane orzechy ,
migdały, rodzynki, jajko, białko jaj ,miód.
2. Masę wyłóż na blaszkę u mnie 20x30 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
I mocno dociskaj łyżką masę do dna blaszki.
3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz 25 min na złoty kolor. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia i pokrój na batoniki.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz