wtorek, 11 marca 2014

Orzechowe batoniki
3 razy bez mąki, cukru, tłuszczu



Dziś propozycja na batoniki orzechowe, dla wszystkich są zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Nie musicie kupować waszym pociechom batonów ,w których jest wiele ulepszaczy i dodatków. Proponuję wam swoje batoniki, są wyśmienite miękkie a co najważniejsze nie trzeba do nich dodawać mąki, cukru ani tłuszczu. 

Do wykonania potrzebujesz:


- 300 g mieszanych orzechów ( u  mnie 200 g arachidowych, 100 g nerkowców)
- garść rodzynek
- 100 g płatków migdałowych
- 1 jajo
-1 białko jaja
- ok 3 łyżek miodu

Wykonanie:

1. Orzechy posiekaj, wymieszaj w misce posiekane orzechy ,
migdały, rodzynki, jajko, białko jaj ,miód.


2. Masę wyłóż na blaszkę u  mnie 20x30 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
 I mocno dociskaj łyżką masę do dna blaszki.

3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz 25 min na złoty kolor. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia i pokrój na batoniki.






SMACZNEGO:)

Brak komentarzy :