Oliwki zielone z cytrusami
Oliwki są jednym z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej. Są
wspaniałą zimną przekąską, dodajemy je do sałatek, surówek i dań
gorących. Doskonale łączą się z mięsem oraz serami, dodajemy je do
pizzy, makaronów i farszów. Oliwa, która jest wytłaczana z zielonych
oliwek ma szerokie zastosowanie w gastronomii, zarówno do smażenia,
przyrządzania sałatek, dań mięsnych i rybnych. Używa się jej także do
marynowania i konserwowania.
Oliwki zielone bogate w związki mineralne, przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a
także witaminy z grupy B, prowitaminę A, oraz witaminę C i E. Oliwki zielone w porównaniu z czarnymi zawierają dużo więcej Na bo aż 2200mg, a czarne tylko 820mg na 100g. Należą do
owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100 g zawiera ok. 150 kcal (zależy
to oczywiście jeszcze od gatunku oliwek). Jedna mała (ok. 3 g) oliwka
to 3–4 kcal. Oliwki zielone i czarne pochodzą z tych samych roślin. O
kolorze decyduje etap dojrzewania owoców, na którym zostają zerwane
(zielone zbierane są wcześniej). Świeże oliwki są twarde, jędrne ale gorzkie w smaku i nie nadają się do
bezpośredniego spożycia. Oliwki w zalewie lub marynowane, które kupujemy
w sklepach, mają określony okres spożycia, zazwyczaj kilka miesięcy.
Nie powinniśmy spożywać oliwek, na których zauważymy biały nalot, lub
brązowe plamki.
Do wykonania tej przekąski potrzebujesz:
- 100g (40szt) zielonych oliwek
- sok i skórkę z pomarańczy
- sok i skórkę z grejpfruta
- sok i skórkę z mandarynki
- sok i skórkę z cytryny
- 25g wędzonego łososia
- kilka ziaren kolędry
1. Na drobnej tarce zetrzyj skórkę ze wszystkich cytrusów.
2. Wyciśnij sok ze wszystkich cytrusów
3. Oliwki, starte skórki cytrusów oraz 1/2 soku wymieszaj ze sobą. Kawałki łososia zwiń w dzwonki i układaj na talerzu.
Przekąska ta ma BARDZO wyrazisty cytrusowy smak!!!
SMACZNEGO
Wartość odżywcza na przygotowaną przekąskę (275g) i na 100 g:
214,5 kcal / 78 kcal
7,6g białka / 3g białka
16,9g tłuszczu / 6g tłuszczu
18,1g węglowodanów / 6,6 g węglowodanów
2,9g błonnika / 1,05g błonnika
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz