piątek, 19 kwietnia 2013

Oliwki zielone z cytrusami


Oliwki są jednym z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej. Są wspaniałą zimną przekąską, dodajemy je do sałatek, surówek i dań gorących. Doskonale łączą się z mięsem oraz serami, dodajemy je do pizzy, makaronów i farszów. Oliwa, która jest wytłaczana z zielonych oliwek ma szerokie zastosowanie w gastronomii, zarówno do smażenia, przyrządzania sałatek, dań mięsnych i rybnych. Używa się jej także do marynowania i konserwowania. Oliwki zielone bogate w związki mineralne, przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A, oraz witaminę C i E. Oliwki zielone w porównaniu z czarnymi zawierają dużo więcej Na bo aż 2200mg, a czarne tylko 820mg na 100g. Należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100 g zawiera ok. 150 kcal (zależy to oczywiście jeszcze od gatunku oliwek). Jedna mała (ok. 3 g) oliwka to 3–4 kcal. Oliwki zielone i czarne pochodzą z tych samych roślin. O kolorze decyduje etap dojrzewania owoców, na którym zostają zerwane (zielone zbierane są wcześniej). Świeże oliwki są twarde, jędrne ale gorzkie w smaku i nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Oliwki w zalewie lub marynowane, które kupujemy w sklepach, mają określony okres spożycia, zazwyczaj kilka miesięcy. Nie powinniśmy spożywać oliwek, na których zauważymy biały nalot, lub brązowe plamki. 



Do wykonania tej przekąski potrzebujesz:
  • 100g (40szt) zielonych oliwek
  • sok i skórkę z pomarańczy
  • sok i skórkę z grejpfruta
  • sok i skórkę z mandarynki
  • sok i skórkę z cytryny
  • 25g wędzonego łososia
  • kilka ziaren kolędry



1. Na drobnej tarce zetrzyj skórkę ze wszystkich cytrusów.




2. Wyciśnij sok ze wszystkich cytrusów




3. Oliwki, starte skórki cytrusów oraz 1/2 soku wymieszaj ze sobą. Kawałki łososia zwiń w dzwonki i układaj na talerzu.





  
Przekąska ta ma BARDZO wyrazisty cytrusowy smak!!!

SMACZNEGO

Wartość odżywcza na przygotowaną przekąskę (275g) i na 100 g:
214,5 kcal / 78 kcal
7,6g białka / 3g białka
16,9g tłuszczu / 6g tłuszczu
18,1g węglowodanów / 6,6 g węglowodanów
2,9g błonnika / 1,05g błonnika 

Brak komentarzy :