wtorek, 9 kwietnia 2013

Na dzisiejszy obiad chciałabym wam zaproponować 
Penne z pomidorami i bazylią. 



Pomidor pochodzi z Ameryki Południowej. 
Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Pomidory są bogate w likopen - przeciwutleniacz przeciwdziałający zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w połączeniu z tłuszczem. Dlatego też więcej tego związku będzie przyswojone w sosie pomidorowym czy sałatce z oliwą niż w surowych pomidorach. Owoce pomidora zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C, PP; kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę.
Przechowywanie pomidorów w lodówce może spowodować ich przemrożenie, bowiem temperatury poniżej 7 °C im nie sprzyjają. Takie przemrożenie prowadzi do wielu negatywnych skutków, m.in. utraty smaku, koloru i konsystencji oraz zwiększa prawdopodobieństwo gnicia i występowania drobnoustrojów, które je powodują.

Do przygotowania tego dania potrzebujesz:


  • 80g makaron pełnoziarnisty penne 
  • 260g pomidora (2 średnie)
  • 50g cebula (1 średnia)
  • szczypta bazylii suszonej i kilka listów świeżej
  • oliwa z oliwek
  • sól/pieprz  
1. Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie.

   2. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem , zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę.


 
 3. Cebulę kroimy w kostkę, następnie na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy. Po jej rozgrzaniu wrzucamy cebulę i mieszamy do momentu aż się zeszkli na złoty kolor.


 
 4. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy kilka minut.



5. Doprawiamy suszoną bazylią, solą i pieprzem i mieszamy.


 6. Na talerzu układamy kolejno odcedzony makaron penne, pomidory z cebulką i to wszystko dekorujemy kilkoma listkami świeżej bazylii i gotowe:)




SMACZNEGO

 Wartość odżywcza na 100 g dania:
  •  105,5 kcal
  • 3,8g białka
  • 2,7g tłuszczu
  • 17g węglowodanów
  • 2,23g błonnika 




1 komentarz :

Unknown pisze...

A to wypróbowałam :) dobry, szybki przepis na piątek, Polecam wszystkim, którzy mają mało czasu :)