Zupa krem z marchewki, pomarańczy i imbiru
Imbir
Jest chyba najdłużej stosowaną rośliną w medycynie naturalnej. Jego
korzeń ma wiele dobroczynnych składników, które wspomagają działanie
systemu odpornościowego organizmu, pomagają na schorzenia przewodu
pokarmowego zapobiegają mdłościom i skutecznie wspierają kurację podczas
przeziębienia.Imbir w sprzedaży występuje w postaci surowego kłącza lub w wersji mielonej. Każda z tych form różni się działaniem na organizm.
Świeży imbir ma większe stężenie dobroczynnych substancji: witamin
B1, B2, C, soli mineralnych, wapnia, fosforu, żelaza, potasu oraz
olejków eterycznych.
Intensywny aromat imbiru i ostry, słodko-gorzki smak doskonale
sprawdza się w potrawach w połączeniu z takimi przyprawami, jak:
goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, cynamon, ziele angielskie,
liście laurowe.
Mielony będzie idealnym dodatkiem do sosów czy zup – na przykład
flaków lub jesienno-zimowej z dyni. Nie zapominajmy jednak o słodyczach –
sproszkowany to nadal doskonały dodatek do ciastek lub deserów, na
przykład pieczonych jabłek. Musimy jednak pamiętać, by nie używać go w
dużych ilościach i w połączeniu z aromatycznymi ziołami (do których nie
pasuje), by nie zdominował całej potrawy. Natomiast surowy korzeń
wzbogaci i zaostrzy smak owoców morza i tłustych mięs (kaczki, gęsi),
sprawi, że potrawy będą bardziej rozgrzewające.
Świeży należy obrać ze skórki i zamiast kroić, zetrzeć na drobnej
tarce, ponieważ wtedy zachowa więcej właściwości leczniczych. Kupione
kłącze najlepiej przechowywać w lodówce w papierze i folii. Podobnie, w
chłodnym miejscu, trzymajmy starty korzeń zalany sokiem z cytryny, który
możemy stosować jako dodatek do herbaty czy leczniczych płukanek.
Do przygotowania zupy potrzebujesz:
- 3 spore marchewki
- 250 ml soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskany)
- 3 cm imbiru koniecznie świeżego
- 250 ml wody
- sól i pieprz
1.Do garnka wlewamy wodę i dodajemy obraną i pokrojoną w 3-4 cm kawałki marchewkę. Gotujemy aż zmięknie.
2. W między czasie zetrzyj imbir na drobnej tarce i wyciśnij sok z pomarańczy.
4. Gdy marchewka będzie już miękka ,dodaj do niej imbir i sok z pomarańczy - wszystko razem wrzuć do blendera. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta dodajemy pozostały płyn z gotowania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
SMACZNEGO
Wartość odżywcza na danie i na 100g:
146,5 kcal / 29 kcal
3,6g białka / 0,7 g białka
0,9g tłuszczu / 0,2g tłuszczu
36,45g węglowodanów/ 7,1g węglowodanów
7,5g błonnika / 1,5g błonnika
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz