środa, 16 kwietnia 2014

Babka orkiszowa z marchewką i jabłkiem, 

bez  tłuszczu  





Składniki:
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 2 łyżki jasnej mąki orkiszowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża marchew
  • 1 średnie jabłko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy, miodem lub po prostu użyć cukru)  

    Przygotowanie:


    Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę.


    Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.


    Marchew i jabłko obrać i zetrzeć drobno na tarce.


    Do naczynia z ubitymi jajkami dodać jogurt naturalny i mąkę. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Gdyby masa była naprawdę dość gęsta można dodać jeszcze 1-2 łyżki jogurtu i ponownie wymieszać.


    Masę przelać do blaszki na babkę z kominem i wyrównać wierzch (można upiec babkę także w małej keksówce).



    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec przez ok 45 minut (funkcja góra-dół) do suchego patyczka.



  • Smacznego
     

Brak komentarzy :