Babka orkiszowa z marchewką i jabłkiem,
bez tłuszczu
Składniki:
- 1 szklanka
pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 2 łyżki
jasnej mąki orkiszowej
- 2 płaskie
łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża
marchew
- 1 średnie
jabłko
- 2 łyżki
jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 5 łyżek
ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy, miodem lub po prostu użyć
cukru)
Przygotowanie:
Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Marchew i jabłko obrać i zetrzeć drobno na tarce.
Do naczynia z ubitymi jajkami dodać jogurt naturalny i mąkę. Wymieszać
szpatułką do połączenia składników. Gdyby masa była naprawdę dość gęsta można
dodać jeszcze 1-2 łyżki jogurtu i ponownie wymieszać.
Masę przelać do blaszki na babkę z kominem i wyrównać wierzch (można upiec
babkę także w małej keksówce).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec przez ok 45 minut (funkcja góra-dół) do
suchego patyczka.
- Smacznego
Przygotowanie:
Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Marchew i jabłko obrać i zetrzeć drobno na tarce.
Do naczynia z ubitymi jajkami dodać jogurt naturalny i mąkę. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Gdyby masa była naprawdę dość gęsta można dodać jeszcze 1-2 łyżki jogurtu i ponownie wymieszać.
Masę przelać do blaszki na babkę z kominem i wyrównać wierzch (można upiec babkę także w małej keksówce).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec przez ok 45 minut (funkcja góra-dół) do suchego patyczka.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz