czwartek, 17 kwietnia 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym



  Składniki:
  • Polędwiczki wieprzowe- 200g
  • Roszponka Fit&Easy
  •  Marynata:
  • Cebula- 1 średnia
  • Papryka wędzona
  • Sól
  • Pieprz
  •     Sos truskawkowy:
  • Truskawki mrożone- 200g
  • Cukier- 150g
  • Wino czerwone- 100ml

Wykonanie:

·         Polędwiczki nacieramy przyprawami i cebulą. Zostawiamy na noc w lodówce. Nastepnego dnia obsmażamy je w całości na patelni tak żeby uzyskać chrupiącą skórkę. Usmażone polędwiczki układamy w naczyniu do pieczenia, dodajemy cebulę(marynatę) i pieczemy 10-12min. w 160'C. 
·          
·                    W tym czasie robimy sos. Zaczynamy od zrobienia karmelu. Wsypujemy cukier na patelnię, skrapiamy go delikatnie wodą i gdy zacznie krystalizować dodajemy truskawki. Mieszamy i dodajemy wino. Sos się zredukuje po kilku minutach. Wówczas należy go zmiksować. 
·          
·                     Upieczone polędwiczki kroimy i układamy na roszponce, polewamy sosem.





Smacznego.

Brak komentarzy :