Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym
Składniki:
- Polędwiczki wieprzowe- 200g
- Roszponka Fit&Easy
- Marynata:
- Cebula- 1 średnia
- Papryka wędzona
- Sól
- Pieprz
- Sos truskawkowy:
- Truskawki mrożone- 200g
- Cukier- 150g
- Wino czerwone- 100ml
Wykonanie:
·
Polędwiczki
nacieramy przyprawami i cebulą. Zostawiamy na noc w lodówce. Nastepnego dnia
obsmażamy je w całości na patelni tak żeby uzyskać chrupiącą skórkę. Usmażone
polędwiczki układamy w naczyniu do pieczenia, dodajemy cebulę(marynatę) i
pieczemy 10-12min. w 160'C.
·
·
W tym czasie robimy sos. Zaczynamy od
zrobienia karmelu. Wsypujemy cukier na patelnię, skrapiamy go delikatnie wodą i
gdy zacznie krystalizować dodajemy truskawki. Mieszamy i dodajemy wino. Sos się
zredukuje po kilku minutach. Wówczas należy go zmiksować.
·
·
Upieczone polędwiczki kroimy i układamy na roszponce,
polewamy sosem.
Smacznego.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz