wtorek, 15 kwietnia 2014

Roladki chrzanowe


Składniki:
  • 8 plastrów wędzonej szynki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ogórki konserwowe
  • 8 paseczków czerwonej papryki (lub papryki konserwowej)
  • 1 kostka rosołowa
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • szczypiorek
  • dowolne warzywa do przybrania: np brokuły, rzodkiewka, cytryna


(moja wersja jest bez żelatyny)


Sos:
  • 1 malutki słoiczek tartego chrzanu (ok. 160 g)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach gorącej wody
·         Przygotowanie sosu: Dwa jajka musimy pokroić na mniejsze części, dokładamy pozostałe składniki i miksujemy robotem kuchennym. Sos schładzamy w lodówce (można wstawić na noc).
·         Przygotowujemy galaretkę z pół litra gorącej wody, kostki rosołowej i 2,5 łyżeczki żelatyny. Odstawiamy do ostygnięcia. Plastry szynki smarujemy wcześniej przygotowanym sosem. Jajka i ogórki kroimy na ósemki i na każdy plaster kładziemy po dwie części. Dokładamy po plasterku czerwonej papryki. Zwijamy wszystko w roladkę Możemy udekorować innymi warzywami. Zalewamy całość przestudzoną galaretką.



Brak komentarzy :