Roladki chrzanowe
Składniki:
- 8 plastrów wędzonej szynki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 ogórki konserwowe
- 8 paseczków czerwonej papryki (lub papryki konserwowej)
- 1 kostka rosołowa
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- szczypiorek
- dowolne warzywa do przybrania: np brokuły, rzodkiewka, cytryna
(moja wersja jest bez żelatyny)
Sos:
- 1 malutki słoiczek tartego chrzanu (ok. 160 g)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach gorącej wody
·
Przygotowanie
sosu: Dwa jajka musimy pokroić na mniejsze części, dokładamy pozostałe
składniki i miksujemy robotem kuchennym. Sos schładzamy w lodówce (można
wstawić na noc).
·
Przygotowujemy
galaretkę z pół litra gorącej wody, kostki rosołowej i 2,5 łyżeczki żelatyny.
Odstawiamy do ostygnięcia. Plastry szynki smarujemy wcześniej przygotowanym
sosem. Jajka i ogórki kroimy na ósemki i na każdy plaster kładziemy po dwie
części. Dokładamy po plasterku czerwonej papryki. Zwijamy wszystko w roladkę Możemy udekorować innymi warzywami.
Zalewamy całość przestudzoną galaretką.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz