Na dzisiejszy obiad chciałabym wam zaproponować
Penne z pomidorami i bazylią.
Pomidor pochodzi z Ameryki Południowej.
Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Pomidory
są bogate w likopen - przeciwutleniacz przeciwdziałający zachorowaniom
na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w
połączeniu z tłuszczem. Dlatego też więcej tego związku będzie
przyswojone w sosie pomidorowym czy sałatce z oliwą niż w surowych
pomidorach.
Owoce pomidora zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan,
żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten,
witaminy: K, B1, B2, B6, C, PP; kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy;
biotynę.
Przechowywanie pomidorów w lodówce może spowodować ich przemrożenie,
bowiem temperatury poniżej 7 °C im nie sprzyjają. Takie przemrożenie
prowadzi do wielu negatywnych skutków, m.in. utraty smaku, koloru i
konsystencji oraz zwiększa prawdopodobieństwo gnicia i występowania
drobnoustrojów, które je powodują.
Do przygotowania tego dania potrzebujesz:
- 80g makaron pełnoziarnisty penne
- 260g pomidora (2 średnie)
- 50g cebula (1 średnia)
- szczypta bazylii suszonej i kilka listów świeżej
- oliwa z oliwek
- sól/pieprz
1. Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie.
2. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem , zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę.
3. Cebulę kroimy w kostkę, następnie na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy. Po jej rozgrzaniu wrzucamy cebulę i mieszamy do momentu aż się zeszkli na złoty kolor.
4. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy kilka minut.
5. Doprawiamy suszoną bazylią, solą i pieprzem i mieszamy.
6. Na talerzu układamy kolejno odcedzony makaron penne, pomidory z cebulką i to wszystko dekorujemy kilkoma listkami świeżej bazylii i gotowe:)
SMACZNEGO
Wartość odżywcza na 100 g dania:
- 105,5 kcal
- 3,8g białka
- 2,7g tłuszczu
- 17g węglowodanów
- 2,23g błonnika
1 komentarz :
A to wypróbowałam :) dobry, szybki przepis na piątek, Polecam wszystkim, którzy mają mało czasu :)
Prześlij komentarz