czwartek, 4 kwietnia 2013

Sałata lodowa w sosie musztardowo - cytrynowym


                      

Do jej wykonania potrzebujesz:
300g sałaty lodowej
1 czerwona cebula
2 pomidory
1 opakowanie sera feta

Wszystkie składniki myjemy, sałatę lodową rwiemy na małe kawałki, cebulę czerwoną kroimy w piórka bądź krążki, pomidory natomiast w półksiężyce, a ser feta w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i polewamy sosem musztardowo - cytrynowym.

Sos musztardowo - cytrynowy:

Do jego wykonania potrzebujesz:
1 łyżkę musztardy
1 ząbek czosnku
1 łyżkę miodu
sól i pieprz
2 łyżki soku z cytryny 
oliwę z oliwek

Czosnek przeciskamy przez praskę, resztę składników mieszamy ze sobą do powstania jednolitej konsystencji. Po jej uzyskaniu polewamy nim sałatkę  i gotowe.

SMACZNEGO.

Wartość odżywcza w 100 g sałatki:
143 kcal
3,5 g białka
12,4 g tłuszczu
4,8 g węglowodanów
0,9 g błonnika

Patrząc na podsumowanie wartości odżywczej tej sałatki możesz pomyśleć, że zawiera dużo tłuszczu, lecz jest to tłuszcz pochodzący z oliwy z oliwek. Jest ona bogata w kwas oleinowy, który pełni rolę w profilaktyce miażdżycy, chorób serca czy cukrzycy. Oprócz zawartości kwasu oleinowego zawiera także skwalen, który wykazuje działanie ochronne przed tworzeniem i rozwojem komórek rakowych.

1 komentarz :

Unknown pisze...

Wygląda super :) bardzo apetycznie