Do jej wykonania potrzebujesz:
300g sałaty lodowej
1 czerwona cebula
2 pomidory
1 opakowanie sera feta
Wszystkie składniki myjemy, sałatę lodową rwiemy na małe kawałki, cebulę czerwoną kroimy w piórka bądź krążki, pomidory natomiast w półksiężyce, a ser feta w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i polewamy sosem musztardowo - cytrynowym.
Sos musztardowo - cytrynowy:
Do jego wykonania potrzebujesz:
1 łyżkę musztardy
1 ząbek czosnku
1 łyżkę miodu
sól i pieprz
2 łyżki soku z cytryny
oliwę z oliwek
Czosnek przeciskamy przez praskę, resztę składników mieszamy ze sobą do powstania jednolitej konsystencji. Po jej uzyskaniu polewamy nim sałatkę i gotowe.
SMACZNEGO.
Wartość odżywcza w 100 g sałatki:
143 kcal
3,5 g białka
12,4 g tłuszczu
4,8 g węglowodanów
0,9 g błonnika
Patrząc na podsumowanie wartości odżywczej tej sałatki możesz pomyśleć, że zawiera dużo tłuszczu, lecz jest to tłuszcz pochodzący z oliwy z oliwek. Jest ona bogata w kwas oleinowy, który pełni rolę w profilaktyce miażdżycy, chorób serca czy cukrzycy. Oprócz zawartości kwasu oleinowego zawiera także skwalen, który wykazuje działanie ochronne przed tworzeniem i rozwojem komórek rakowych.
1 komentarz :
Wygląda super :) bardzo apetycznie
Prześlij komentarz